TWIJFEL  (juli 2004)

Wie is hier nu gek?

Ben ik vroegtijdig aan het dementeren of zijn er andere reden waarom ik de dingen soms niet meer kan rijmen?

 

De Majestrix zit 25 jaar op de troon en daar gaan we eens veel geld aan uitgeven. Er komt een cadeau en een gebrandschilderd raam en feesten in alle provincies, en wie trakteert er? Niet de Majestrix. Wij betalen dat allemaal zelf. Is dat nodig? Nee. Is er reden tot feesten? Nee. Bejaarden in verzorgingscentra worden alleen op oneven dagen nog met een natte lap geaaid (een kattewasje, noemde mijn moeder dat), terwijl ze eens per twee weken onder de douche mogen, want voor meer zorg is er geen geld. Maar het jubileum van Beatrix mag ettelijke miljoenen gaan kosten. Hebben we al niet genoeg geld uitgegeven aan de privé-zaken van de Oranjes? Aan de door ons gefinancierde bruiloften? Aan de feestjes rond de uitvaarten van Claus en Juliana? Allemaal betaald door u en mij (terwijl de Oranjes doodstil op hun belastingvrije miljarden blijven zitten). Bent u al aan het sparen voor de uitvaart van Bernhard?

 

Sinds we belangstelling hebben gekregen voor de Nederlanders met een islamitische achtergrond, zijn veel oude Nederlanders anders gaan denken. Hoe harder de moslim-extremisten roepen dat je vrouwen mag slaan en dat homo’s minder zijn dan varkens, des te vaker hoor je Nederlandse politici roepen dat de emancipatie van vrouwen en homoseksuelen een zwaar bevochten verworvenheid is waaraan niet getornd mag worden. Zelfs politici uit de CDA-hoek (destijds zo eensgezind tegen de openstelling van het burgerlijk huwelijk) blazen hun emancipatoire partijtje mee.

Het klinkt een beetje als wat er in de oorlog op een Amsterdamse muur gekalkt was: "Rotmoffen blijf met je rotpoten van onze rotjoden af!" Zelfs de gristelijkste fatsoensrakkers zingen nu braaf: "Rotmoslims blijf met je rotpoten van onze rotpoten af!" Dankuwel, fundamentalistische imams!

 

Waarom blijft trouwens iedereen spreken van het homohuwelijk in plaats van "de openstelling van het burgerlijk huwelijk"? Omdat die laatste benaming te lang is? Misschien moeten we ook consequent over het heterohuwelijk gaan spreken als er een man en een vrouw trouwen. Maar hoe noemen we dan het huwelijk van Mabel en Friso?

 

Snapt u trouwens waarom na de privatisering alles duurder wordt? Gaat er misschien te veel geld zitten in het concurreren? En weet u waarom de Spoorwegen alles afschaffen (kaartverkoop aan het loket, wc’s in de nieuwe treinen, verkoop van kaartjes voor het buitenland, doorgaande treinen, stoppen voor een rood sein, recht op een zitplaats) behalve de tariefsverhogingen?

En heeft u er al over nagedacht wie alle sportgekte betaalt? Alle reclame voor en met Oranje? Alle rechten op de voetbalwedstrijden? U. En wat nog erger is: ik ook. We betalen zelfs dubbel: via de omroepbijdrage, via de prijsverhogingen voor de producten die extra adverteren rond de wedstrijden, via de bedrijven die Oranje sponsoren, en via de zaken die we al jaren financieren: beveiliging, stadions, shirtreclame. Vierdubbel dus. Waarom betaalt de Majestrix dat niet? Het is toch háár huismerk?

 

nieuwste column overzicht