FUTURE  (juni 2004)

modieuze monoloog

"Als trendwatcher was ik de homo-/lesbische beweging de laatste jaren wat uit het oog verloren. Dat er echt nog iets interessant gebeurde, kun je niet zeggen. Alles wat gay life vroeger leuk maakte, was immers passé. aids is uit. Sinds dat pillenbombardement is aids helemaal geen thema meer. Songfestival is uit. Echt en imitatie lijken inmiddels zo op elkaar dat zelfs vals niet meer is wat het geweest is. Gay humor, de scherpe tong, de frisse boosaardigheid… volledig out of date. Sinds rtl-Boulevard en Gordon doen ze het in ieder programma. Echte nichtenhumor wordt alleen nog door hetero’s gemaakt.

 

Adoptie! Disappears in the dark! Paniek in het buitenland. Na Paul de Leeuw wilden alle homo’s adopteren, en het liefst zwakbegaafde gehandicapte zwartjes natuurlijk. Dat leek chic. Volgend jaar is het over.

En bloot is uit. Not done, zeker niet in de stad. Bloot is straight, man! Bloot is voor 13-jarige disco-girls, net als piercings en tattoos.

Alleen in de real-life-soaps krijgen we nog wat te zien. Gerard Joling bereden door zijn bejaarde vriendinnen met voorbinddildo. Jamai pijpend achter een glory hole in de dark room. Voor minder gaan we niet meer.

 

Nee, wat 2005 betreft, is het inmiddels duidelijk. De gay-scene gaat het weer maken. Ouderwets en dwars, dat wordt de trend. Dik is camp. ’t Is even wennen, maar onder de 85 kilo doe je niet meer mee. Krullen zijn uit, borsthaar is in. Veel borsthaar en haar op je rug. We brengen volgend jaar half-transparante t-shirts op de markt, aan de binnenzijde gevoerd met echt mensenhaar, voor en achter, zodat je volledig begroeid lijkt. En blond kan niet meer. Grijs does it!

 

Ringen, armbanden, kettingen, forget it. Maar de oogimplantatie, een driehoekje van roze diamant ingebracht in het wit van de oogbal, dat wordt het helemaal. Het kan ook op eikel of clitoris; met een klein ankertje wordt het sieraad in het weke deel geplant, de fijnzinnig geslepen facetten steken er net bovenuit. Wel elke dag even het vlees terugdrukken tegen ingroeien.

 

Aangepaste homo’s krijgen het moeilijk. Wil je je handhaven dan zul je je herkenbaar moeten opstellen. Hetero’s pikken het niet meer als je opgaat in de massa. Doe maar gay, dan is het misschien net gek genoeg. Het COC komt vast met acties als: Gewoon mag ook! Nou, forget it, baby. Het is overduidelijk, normal behaviour wordt een taboe. Voor gays dan.

 

Verder worden gays in sport en politiek een ongelooflijke gimmick. Zoals iedereen vroeger een huisneger had, zo gaan de clubs en de partijen gays verzamelen. Vaste opstelling, verkiesbare plaats: ze hoeven niet eens meer goed te zijn. Nee, het is over met de ingezakte gay community.  De samenleving gaat weer eisen stellen. Het wordt feestelijk als vanouds. Fun, goed voor iedereen. Bye bye, homomoeheid!"

 

nieuwste column overzicht