MICHAEL JACKSON  (mei 2004)

over pedofilie en intimiteit

Het lijdt geen twijfel dat Michael Jackson volslagen gestoord is. Gek lijkt een te zwakke kwalificatie. Wie zo met zijn lichaam omgaat, wie zich zo gedraagt in het openbaar, wie zijn geld besteedt zoals Jackson dat doet, is los van alle werkelijkheidsbesef. De wereld lijdt honger, maar Michael bouwt voor eigen gebruik een pretpark. Voor deze categorie van geschiftheid is geen betere metafoor denkbaar.

 

Maar misbruikt hij ook kinderen? Het kan. Ik sluit het niet uit en ik vind het volstrekt verwerpelijk, als het waar is. Maar nauwelijks minder verwerpelijk acht ik de hysterie rond dit onderwerp. Is het denkbaar en aanvaardbaar dat Michael en zijn jonge vriendjes gewoon wat tedere vriendschappelijkheid hebben uitgewisseld? Denkbaar zeker, maar aanvaardbaar is het niet, althans niet in de VS en na Dutroux ook bij ons niet meer.

 

Kinderen kunnen op een heel natuurlijke manier met lichamelijkheid omgaan, als ze niet gehinderd worden door een opvoeding die iedere aanraking veroordeelt (op het geven van een hand na). Dat geldt net zo goed voor naaktheid. Wíj, volwassenen, zijn de viezeriken die deze zaken bezoedelen met schaamte en dubbelzinnigheid.

 

Bij de combinatie Michael Jackson & erotiek, zijn wíj het die meteen denken aan een genitale moon walk waarbij geslachtsdelen in kinderopeningen gepropt worden. Waarom denken we niet aan David-Hamiltonachtige taferelen met sprookjesachtige tederheid waarbij een kind als een elfje tegen zijn zachtaardige grote vriend aankruipt en ze elkaar giechelend zoete verhaaltjes vertellen?  Het ene cliché is net zo goed denkbaar als het andere.

 

We zijn de werkelijkheid schrikbarend aan het versimpelen. Bij de islam denken we alleen nog maar aan baardige jurken die homo’s van hoge torens gooien. Allochtonen zijn potentiële terroristen die weigeren onze taal te leren en die zo snel mogelijk de macht willen overnemen. En bij Michael Jackson is het uitgesloten dat zijn jonge vriendjes misschien zelf wel het initiatief namen tot bepaalde intimiteiten en hun ouders nu proberen daar zoveel mogelijk geld uit te slaan. Gek toch? Minstens zo gek als die Jackson zelf.

 

nieuwste column overzicht