NIEUWS  (januari 2004)

over de coming out van een roze sterretje

Het jaar 2004 is fantastisch begonnen. Jamai is homo! In de tijd tussen het schrijven en het verschijnen van dit stukje kan hij al weer drie keer hetero zijn, maar de eerste week van januari zal nooit meer worden wat hij geweest is: Jamai is homo!

In Iran stierven 50.000 mensen bij een aardbeving en een veelvoud ervan is dakloos, maar Jamai is homo!

De echtgenote van de kroonprins rijdt in een hofauto met een Zuid-Amerikaanse oorlogsmisdadiger langs de toeristische attracties van Amsterdam, maar Jamai is homo!

Topondernemers in Nederland zijn hoofdzakelijk bezig met hun inkomen, hun bonussen, hun vertrekpremies en hun pensioenontwikkeling, daarbij van ethische legitimatie voorzien door de commissie Tabaksblat, maar Jamai is homo!

Illegale vluchtelingen worden op last van de minister dakloos gemaakt en aan hun lot overgelaten, maar Jamai is homo!

Gezondheidszorg, onderwijs en sociale voorzieningen zullen er in 2004 opnieuw op achteruit gaan, op verzoek van de ruime meerderheid van het Nederlandse volk die stemde op de coalitiepartijen, maar Jamai is homo!

Ondanks de scheiding van kerk en staat zijn er dit jaar weer diverse privé-kerkdiensten op tv te zien rond feestjes en uitvaarten van het staatshoofd en haar familie, maar Jamai is homo!

De hoogste inkomens gaan er in Nederland door de bezuinigingsmaatregelen niet of nauwelijks op achteruit (en misschien zelfs iets erop vooruit), terwijl de laagste inkomens tegen de tien procent gaan inleveren (ach, tien procent van weinig is niks, denkt men in Den Haag), maar Jamai is homo!

Het staatshoofd is woedend op de minister-president omdat die adequaat optrad tegen een prins en zijn verloofde die halve waarheden verspreidden, maar Jamai is homo!

Mensen van allochtone afkomst zijn in Nederland vogelvrij geworden, vanwege wat handenvol kutmarokkaantjes en een paar procent zwakbegaafde fundamentalisten, maar Jamai is homo!

 

Dat journalisten (of wat daarvoor doorgaat) en programmamakers de homoseksualiteit van een tieneridool zo belangrijk vinden, wat zegt dat?

Dat homoseksualiteit in Nederland heel gewoon is geworden? Integendeel, dan zou niemand er belangstelling voor hebben.

Dat we ons bij artiesten (of wat daarvoor doorgaat) alleen nog maar interesseren voor onderwerpen met een groot gehalte aan ranzigheid? (En voor menigeen valt homoseksualiteit in die categorie...)

Dat de media in handen zijn geraakt van lieden die geen reclame kunnen verkopen naast onderwerpen die er werkelijk toe doen?

Dat we met z’n allen steeds onverschilliger worden voor de politieke en maatschappelijke realiteit en bijzaken tot hoofdzaken hebben verheven?

 

Nee, het zal wel een oliebollendipje zijn geweest. We zijn op de goede weg in Nederland. We hebben een fantastische regering, een slagvaardig en principieel parlement, een voorbeeldig koningshuis, en louter ethisch handelende ondernemers en bevlogen journalisten.

En zelf deugen we ook allemaal! Ik wens u, als dat nog mag, een prachtig 2004.

 

nieuwste column overzicht