COOKIES  (november 2003)

over eigen deeg en beschaving

Vergeleken met de katholieken zijn de anglicanen een toonbeeld van verlichting en ruimdenkendheid. Hun priesters mogen trouwen, ze laten vrouwen toe in het ambt en ze doen werkelijk wat aan oecumene. Maar een homoseksuele bisschop met een relatie, dat ging ook veel anglicanen te ver.

 

Het is interessant dat het vooral de Afrikaanse gelovigen waren (veruit in de meerderheid in de anglicaanse  kerk) die furieus waren. Ze dreigen zelfs met afsplitsing. Zo krijgt het decadente westen weer eens een smakelijk koekje van eigen deeg.

 

Bij veel Afrikaanse volkeren en stammen was homoseksueel gedrag van oorsprong geen taboe. Sterker nog, niet zelden was het in riten vervat en hoorde het bij opvoeding en initiatie van de jonge mannen. Maar toen kwamen de missionarissen en de zendelingen! Ze kleedden de naakten, bouwden kerken en scholen, en ze brachten er beschaving en geloof.

 

En het zijn die beschaving en dat geloof die zich nu keren tegen de verkondigers van de vrijere opvattingen. De Anglicaanse Kerk wijst officieel gepraktiseerde homoseksualiteit af, maar de leer is strenger dan de werkelijkheid, en er is begrip voor de zwakke en de zondige. Maar niet in Afrika! De Afrikaanse gelovigen zijn inmiddels roomser dan de Paus en anglicaanser dan Queen Elisabeth zelf. Men zegt dat de volgende paus wel eens een zwarte Afrikaan zou kunnen zijn…

 

In Nederland hebben we onze eigen Afrikanen. De weldenkende redactie van het progressief-christelijke dagblad Trouw, die altijd zo ruimhartig en positief aandacht besteedt aan de homoseksuele naaste, moet tandenknarsend hebben vastgesteld dat een deel van de abonnees er Afrikaanse opvattingen op nahoudt. Je licht een tegel en opeens zie je de torren en de pissebedden krioelen dat het een aard heeft.

Daar waren ze dus: de ingezonden-stukkenschrijvers die precies wisten hoe het zat met de God van de christenen en de duivel van de homoseksuelen, die blij waren dat krom weer eens krom genoemd werd en zonde weer eens zonde. De bijbel was toch duidelijk? Weg met alle libertijnse nieuwlichterij!

Menige lezer zal geschrokken zijn van de agressie die er blijkt te zitten bij deze groep veronachtzaamde christenen (die niet eens tot de zwarte-kousenkerken behoren), de groep die voor haar opvattingen geen gehoor meer vindt.

 

Zijn ook de christenen in toenemende mate homo-moe? In elk geval beleeft de rechtzinnige achterban van Balkenende een ware coming out. Je hoeft je als homo nog net niet tot aan je nek in te laten graven om gestenigd te worden.

 

nieuwste column overzicht