KUSSEN  (juni 2003)

fenomenologie van de vochtige hartelijkheid

Boris Dittrich overtuigde zijn partij en hij werd gefeliciteerd met kussen. Op het congres. Ook door mannen. Dat heb ik Melkert en Kok nooit zien doen. Zou Balkenende met een kus op de wang Joop Wijn feliciteren? Wordt Clemens Cornielje af en toe troostend apart genomen door Zalm omdat hij weer niet in de regering kwam? Met een klapzoen?

 

Heteromannen kussen elkaar niet (uitzonderingen, voetballers en softies daargelaten). Twee heterostellen bij elkaar op bezoek: de mannen kussen de vrouwen, de vrouwen kussen elkaar, en de mannen reiken elkaar de gestrekte arm. Daar heeft geen enkele emancipatiegolf iets aan veranderd en niemand kijkt ervan op.

 

Het wordt pas problematisch wanneer er een homoman in het gezelschap is. De vrouwen kussen hem en hij kust de vrouwen. Maar de heteromannen kussen hem meestal niet en hij kust hen niet.

 

Nee, dan de politici in het Oostblok. Secondenlange kussen vol op de mond, en nog eens en nog eens. Je zou ze er haast van verdenken op die manier microchips met geheim materiaal uit te wisselen. En de Arabieren kunnen het ook. Juist in die landen waar homoseksualiteit officieel niet voorkomt, nemen de mannen elkaar te grazen.

 

De laatste tijd zie je in Nederland steeds vaker de accolade opduiken (of eigenlijk de halve accolade). Men zoent elkaar niet op de wangen, maar legt de eigen kinnebak ter hoogte van de schouder van de ander. Eerst rechts, dan links.

Maar Nederlandse mannen, traditioneel onwennig met gelijkgeslachtelijke aanraking (behalve om te vechten of in dronkenschap), laten het niet bij de halve accolade. Nee, ze slaan elkaar daarbij ook nog eens min of meer mannelijk op de rug, alsof ze willen zeggen: «je moet er iets bij doen en dit lijkt me het minst verdacht». Een zuinige jovialiteit, dat is het. Wel iets voor Balkenende dus.

 

Voor wie echt wil kussen, is hier een lesje etiquette. De heer begint op de rechterwang van de dame. Daarna de andere wang. Drie kussen is overdreven maar iedereen doet het. Duik je na de tweede weg, dan staat de ander in de lucht te happen. Bij twee heren of twee dames kiest de initiatiefnemende partij de rechterwang van de ander.

Op de mond kussen is onhygiënisch (sars!). Men doet het uitsluitend bij intimi die ervan gediend zijn.

Niet op de mond en ook niet op de wang kussen, maar wat smakgeluiden maken in de buurt van de oren van de ander, is onsmakelijk en beledigend.

Een goede kus laat zien en voelen dat men de ander aangenaam vindt om aan te raken en de moeite waard om daar zijn lippen voor te gebruiken.

 

O ja, wie verkouden is of uit de mond riekt, kust niet. Bedenk nu zelf het huiswerk bij deze les.

 

nieuwste column overzicht