EINDE DER TIJDEN  (juni 2003)

over de ondergang van onze cultuur

In de oceaan van de wereld is Nederland een waterdruppel. Maar leg ons onder de microscoop en je ziet weer het geheel.

Je hoeft geen onheilsprofeet te zijn om waar te nemen dat het einde der tijden nabij is. We stevenen in hoog tempo af op de ondergang van onze cultuur.

 

De oorlog in Irak lijkt gewonnen, maar de echte oorlog komt nog. De Amerikanen willen meer dan ooit heersen vanuit een economische overmacht die nauw samenhangt met een politiek soort Christenfundamentalisme. De Islamfundamentalisten weten het meer dan ooit zeker: Amerika en het Christendom zijn de vijand. Het wordt ieder jaar weer 11 september, daar komen we gauw genoeg achter. De politieke Islam is in aantocht.

 

En in Nederland? Daar heerst het CDA. Wij hebben een mevrouw die uit naam van God koninginnetje speelt, en onze Bush en Cheney heten Balkenende en Verhagen. Omdat onze SGP niet militant genoeg is, weigeren wij deze partij op een lijn te stellen met de moslimfundamentalisten, maar de verschillen zijn miniem.

 

Geld beheerst de wereld. De economie is onze ideologie en de VS zijn ons gidsland. Tweehonderd rijken bezitten meer dan de miljarden armoelijders bij elkaar. Onze rijken heten Boonstra en Timmer, maar we noemen ze Grijpstra en De Gier, en kijk eens hoe trots we zijn dat we iets durven zeggen over het grenzeloze graaien. Maar we doen er niets aan.

 

De natuur verzet zich. Smeltende poolkappen, ozonlaaggaten, AIDS, SARS. Hoe meer we in onze almachtfantasieën denken dat we de aarde beheersen, des te sterker ontwikkelen zich oncontroleerbare ziektes en niet te voorkomen natuurrampen. Er komen mondiaal steeds meer aardbevingen en overstromingen.

 

En bij ons? In Venlo loopt de kade wel eens onder. En onze varkens, kippen, koeien gaan massaal in de destructor. En we danken God voor de weldaad van zijn gaven en zien onszelf niet als falende rentmeesters.

 

Amerika als gidsland van het economisch Christenfundamentalisme, Nederland als gidsland van… van wat? In het telefoonboek van de wereld staan wij twee keer vermeld, onder Paljas en onder Nar..

Abortus en euthanasie zijn hier legaal, softdrugs vrij verkrijgbaar en homo’s kunnen trouwen. Wij hebben het poldermodel ontwikkeld en aangereikt aan de mensheid. We halen er de woordenboeken mee (Italiaans: il poldermodello). En dat is dat.

 

Kijk om je heen en zie hoe het misgaat.

 

nieuwste column overzicht