DE B VAN BRAKESTEIJN  (april 2003)

over brekebeentjes in het staatsbestel

Is Bernhard nou de baas of Beatrix? Balkenende is het in elk geval niet. Die loopt aan de leiband van de BVD (de Binnenlandse Vuiligheidsdienst) zoals iedereen de AIVD hardnekkig blijft noemen. Of heeft «Baron» de Roy van Zuydewijn de regie strak in handen, samen met het prinsesje Bourbon? Margarita heeft in elk geval bereikt dat ze haar B-status is kwijtgeraakt. De prominentste prinses is ze geworden, in éen klap…

 

Wat er werkelijk is gebeurd, mogen we niet weten. Dat is het geheim van Huis ten Bosch. De leugen regeert en de regering liegt, maar we kunnen er alleen naar gissen in welke mate.

 

Om lid te worden van de koninklijke familie moet je soms aan zeer bijzondere voorwaarden voldoen. Wie eenmaal lid is, kan daarna uitvreten wat hij of zij wil. De meeste leden van de koninklijke familie hoefden er alleen maar in geboren te worden, daarna werd aan hen geen enkele eis meer gesteld. Nieuwkomers worden gescreend en getest.

Ben je binnen (door geboorte of na een examen), dan mag je vrijelijk rondhoereren, auto-ongelukken veroorzaken, steekpenningen aannemen, met bomen praten, een fascistische schoonvader aan je hart drukken, generaal Videla als betrouwbare getuige opvoeren en de tienduizenden slachtoffers van de Argentijnse junta betitelen als een paar onopgeloste gevallen van vermissing.

 

Intussen heeft iedereen zo zijn eigen motieven gehad om de geliefde van Margarita het leven zuur te maken. Bernhard, die aanstichter schijnt te zijn van alle verdachtmakingen, kon het natuurlijk niet schelen of De Roy van Zuydewijn als puber eens een kruimeldiefstalletje gepleegd heeft. Bernhard wilde weten of hij ook in staat was grote bedragen ineens te pakken.

 

En Beatrix? Die heeft een pestpokkenhekel aan homo’s. Alle bronnen aan en om het hof bevestigen dat gretig. Haar eigen zoon Friso moest openlijk verklaren dat hij hetero was. Dus het feit dat De Roy buddy geweest is en het gerucht dat hij homoseksuele vrienden had, waren voldoende om de Majestrix furieus te maken. Ze wist wat haar te doen stond.

 

En als alles tegenzit, komt dat ons duur te staan. Want het is niet de koninklijke familie die de schadeclaim gaat betalen, maar de Staat der Nederlanden. De Belastingbetaler dus. Met de B van Bananenmonarchie. Dank U, Majesteit.

 

nieuwste column overzicht