NOGMAALS DE SCHAATSER  (maart 2003)

over vooroordelen

Mijn column over de kunstrijdende ijshockeyer was nog niet verschenen, of de e-mail stroomde binnen. De paarse schaatser laat weinigen onberoerd.

 

Veel lezers zijn het met me oneens. Eric uit Haarlem schrijft: «Die foute nicht! Gatver. Rolbevestigend, stereotype en zulk fout haar!»

Rudy uit Nijmegen schrijft: «Wij van de voorlichtingsgroep hebben jarenlang erin gehamerd dat homo’s net zo mannelijk zijn als hetero’s. Deze commercial is een klap in ons gezicht.»

Harry F. meldt mede namens de rest van zijn team dat «het een schande is. Wij ijshockeyers zijn zo niet. Onze sport is een harde sport, maar we plegen geen zinloos geweld. Ook zijn we ruimdenkender dan we hier worden afgeschilderd. Wij zijn geen potenrammers. Vorig seizoen hadden we zelfs een homofiel in ons team en die ging gewoon met ons onder de douche. Nooit iets gebeurd.»

 

Gelukkig zijn er ook lezers die mijn mening delen. Adri van D. is net zo idolaat als ik maar vindt het jammer dat ik onvermeld laat dat in deze spot het verhaal van David en Goliath verbeeld wordt:  «Hier triomfeert de schijnbaar zwakkere over de objectief sterkeren. Een man is tien man de baas, zoals de tengere David de reus Goliath uitschakelde.»

Martin de Z. vindt dat het reclamefilmpje niet alleen over homoseksualiteit maar ook over kunst gaat. «De schaatser is de kunstenaar, de ijshockeyers zijn de samenleving. De kunstenaar ontsnapt door zijn talenten aan een maatschappij waarin het recht van de sterkste geldt.»

 

De reactie van Martin zette me aan het denken. Waar gaat deze spot over? Dat het een reclameboodschap is voor een verzekeringsmaatschappij (vraag me niet welke), doet voor niemand meer terzake. Dat de kunstrijder homoseksueel is, wordt door niemand betwist, ook niet in de mondelinge reacties die ik kreeg. En dat laatste nu is vreemd.

Waarom vinden we die elegante jongeman allemaal zo homoseksueel? Hoeveel Gay-Krantlezers lijken op hem, met dat «foute» haar, die gebaren, die ijdelheid, die trots en die durf?

Wat weten we van de seksuele voorkeur van deze sporter? Niets. En toch denken we te weten wat we zien: de schaatser is een nicht. Eric uit Haarlem heeft meer gelijk dan hij denkt. We barsten van de vooroordelen over onszelf.

 

nieuwste column overzicht