DE SCHAATSER  (maart 2003)

over de hedendaagse homoseksueel

Opeens was hij er weer! Zijn schaatsen zijn net zo paars als zijn nauwsluitende pak. Hij strijkt gevoelvol langs zijn billen, sprayt zijn haar, en geeft een luchtkus aan de kijker.

Dan loopt hij door de catacomben naar het stadion, maakt stijlvol zijn entree, pakt van de eerste de beste ijshockeyer zijn stick af, doet wat sierlijke danspassen, springt een dubbele Rietberger en maakt een achterwaartse salto. Het publiek kijkt verbijsterd toe.

En nu de solo, de puck behendig voor zich uitspelend. Met een klein handgebaar daagt hij de hockeyers uit: kom dan, kom dan… En ze komen, zelfs de reserves springen nu het ijs op, maar hij speelt met ze, als een torero met een stier. De eerste slaat te pletter tegen de glazen wand achter het doel, de volgende duikt over de houten rand het publiek in, de anderen staan machteloos tegenover zoveel charme en vernuft.

Tenslotte haalt hij uit en scoort met het vanzelfsprekende gemak van iemand die over alles heeft nagedacht, die weet wat hij wil en die weet wat hij doet.

Triomferend neemt hij het applaus; het publiek gaat staan, maar achter hem verschijnen de opgeheven hockeysticks. Daar komen de barbaren…

 

Korter en completer heb ik de hedendaagse homoseksueel niet gedefinieerd gezien. Over zijn smaak valt te twisten, maar hij kleedt zich zelfbewust en maakt van zijn voorkeuren geen geheim. Hij combineert schoonheid en kracht, hij weet te wenden en te keren zodat hij iedereen die hem belaagt te snel af is of te slim.

Hij provoceert en als de Neanderthalers happen, laat hij ze in het zand bijten. En tegen elke stroom in, ondanks tegenwind en georganiseerd verzet, slaat hij toe: hard, meedogenloos, maar altijd in schoonheid.

Hij wint, hij scoort en de het publiek gaat om. De mensen juichen. Maar altijd ligt, als hij even niet alert is, het gevaar weer op de loer. Eens zullen de barbaren hun zondebok weer grijpen. Daartegen kan niemand zich verzekeren.

 

Korter en completer kan het niet. 45 seconden, inclusief Shirley Bassey: This is my life. Opeens was hij er weer. Ik wil hem elke dag wel zien. Voorgoed.

 

nieuwste column overzicht