VALT HIER NOG WAT TE NEUKEN?  (januari 2003)

over het geheime seksleven van politici

Ischa Meijer hield er bij leven en welzijn naast zijn vrouwen een vrolijke homoseksuele praktijk op na. Hans van Manen werd verleid door Ko van Dijk. Wim Kan deed het met de acteur Gerard Hartkamp. Het zijn al lang geen geheimen meer, er is over verteld en gepubliceerd, en niemand neemt het deze gezonde en gediplomeerde hetero’s kwalijk dat ze «van het hele varken lustten».

 

Onze huidige maatschappij geeft mensen weinig kans meer er een dubbelleven op na te houden. Openheid, exhibitionisme en voyeurisme, dat is de norm. Connie Palmen, Big Brother, Seks voor de Buch, RTL Boulevard en ook serieuze journalisten geven blijk van interesse voor het particuliere particulierste en het publiek blijft niet achter.

 

Politici doen er tegenwoordig maar beter aan zo open mogelijk te zijn. Pim Fortuyn gaf daarin het goede voorbeeld, smakelijk of onsmakelijk, daarover valt te twisten. Ook Willem Oltmans is zijn critici altijd een slag voor geweest. Oltmans en Fortuyn waren niet chantabel en partijbesturen wisten wat ze aan hen hadden.

 

Andere politici verging het slechter. Ed Nijpels is nooit ontsnapt aan de roddels over zijn homoseksualiteit. De bekende Amsterdamse uitgever J.B.W.P. hoorde van zijn psychiater dat deze het vriendenstel Wiegel-Van Agt ook in de spreekkamer zag. En inderdaad Hans en Dries bleven wel eens samen een nachtje op het Catshuis...

 

Maar zo moet het dus niet: verhalen uit de derde hand die wel of niet kloppen, maar die niets te maken hebben met het werk van de betrokkenen. Eens hadden we in Nederland een pers die daarin ook geen interesse had.

 

Politici doen er, als altijd, goed aan open en eerlijk te zijn. Als Wouter Bos of Ad Melkert stiekem niet vies zijn van wilde nachten met mooie jongens of stevige sm-sessies, komt dat vroeg of laat op tafel (in onze huidige maatschappij eerder vroeg dan laat), al gaat het niemand werkelijk wat aan.

Maar erger dan de onfrisse belangstelling van media en publiek vind ik de partijbesturen en –bonzen die weet hebben van seksuele voorkeuren en praktijken, maar die hun kennis pas inzetten als het ze uitkomt. Wouter Bos, pas op je tellen.

 

nieuwste column overzicht