FUNDI'S  (december 2002)

over het recht op kwetsen

Fundamentalisme is een besmettelijke ziekte. En fundamentalisten zijn minder dan varkens of honden. Mag ik dat zeggen? Zeker. De Schepper heeft het mij zelf geopenbaard. De schepping is alles in allen en God is allen in alles. Nog zo'n openbaring. Ik krijg ze vaak, rechtstreeks van God, daarom schrijf ik ook zulke mooie columns.

 

Iedereen kan ze krijgen. Je moet je er wel voor openstellen. Sommige mensen krijgen heel andere openbaringen en wat mij betreft is daar alle ruimte voor. God levert zijn inzichten namelijk op maat. Hij houdt rekening met het bevattingsvermogen en het ontwikkelingspeil van de ontvanger. Mijn God is een praktische God, een intelligente en een moderne.

 

Ook de fundi's krijgen dus openbaringen die passen bij hun beschavingsniveau. De islam loopt 600 jaar achter op het christendom en daar houdt God rekening mee. Mag ik dat alles hardop zeggen? Zeker. In Nederland mag je iedereen kwetsen, als het slachtoffer maar tot een weerbare groep behoort.

 

De fundi's zijn in Nederland hartstikke weerbaar. Ze hebben toegang tot de media en de politiek. Hun aantal neemt toe of is stabiel. De rechter staat bij al hun discriminerende uitlatingen achter hen. Soms zijn ze zo weerbaar dat ze er naar hartelust op los slaan als iets hun niet bevalt. Dat daarbij soms doden vallen, is jammer. De rechter zou ze eigenlijk tegen hun weerbaarheid moeten beschermen.

 

Ik acht het een groot goed, dat we in Nederland kunnen denken wat we willen en mogen zeggen wat we denken. Juridisch is alleen de Koningin nog te beledigen, maar die is dan ook niet zelf verantwoordelijk voor wat ze zegt of doet. Die staat onder curatele van de minister-president. Ze kan zich ook niet verdedigen, laat staan een advocaat betalen, dus dat lijkt me terecht.

 

Nederland is een fijn land. Moslim- en christenfundamentalisten mogen van mij vinden wat ze willen. Het is goed dat we van elkaar weten waar we staan. Misschien moeten de weerbare homo's en lesbo's er ook maar eens op los gaan timmeren. De moslimfundi's begrijpen die taal wel.

 

Wat zegt u? Nee, dat mag ik niet zeggen. U heeft gelijk, ik neem het terug. Oproepen tot geweld mag niet. Polariseren wel. Beledigen ook, zelfs als schelden pijn doet. Maar dat is een kostbaar recht.

 

nieuwste column overzicht