DEPRESSIE  (november 2002)

over een pil waar je niet vrolijk van wordt

Omdat ik volgens deskundigen verschijnselen van een depressie vertoon, heeft de huisarts me een pil voorgeschreven. Nu ben ik toch al niet iemand die elke ochtend zingend opstaat (al mag ik na de koffie graag een mopje ten beste geven en ben ik verder op de dag zeer genegen te lachen of aan het lachen te maken), maar de laatste tijd bekroop mij steeds sterker de lust om de gordijnen dicht te laten en met mijn kop onder de dekens te blijven.

 

Depressie dus, wat ik een groot woord vind voor een zonnige natuur als de mijne, al had ik als kind reeds de gedachte dat het niet erg was als ik nooit geboren zou zijn. En een pil dus. Geen gesprekken, want hoe mijn verleden in elkaar steekt dat weet ik nu wel. Het heden daar gaat het om, en de toekomst, voor zover een bijna 49-jarige nog toekomst heeft. Ja, ik ben al haast aan mijn pensioen toe en de donkere dagen voor Kerstmis beginnen bij mij al in september, maar dat schijnen allemaal symptomen te zijn.

 

Maar geen pil zonder bijwerking. En natuurlijk krijg ik alles wat de bijsluiter vermeldt. Hoofdpijn, misselijkheid, transpireren. Slapeloosheid ook, maar daar lig ik niet van wakker. Blindheid, daar zou ik van hebben opgekeken. Maar blind word je er niet van. Wel impotent. Dus de seks kan me voorlopig gestolen worden. Geen ruk meer aan, als je niet klaarkomt.

 

Langzaamaan begin ik te vermoeden dat de genezende werking van deze pil schuilt in de belofte dat je er na een half jaar weer mee mag stoppen. Wat heerlijk lijkt me dat! Nooit meer misselijk. Een gat in de dag slapen. En elke erectie bekronen met een feestelijke fontein! Wat ga ik een prachtige lente tegemoet...

 

Ik voel me al een stuk beter...

 

 

P.S. Vijf dagen na het schrijven van deze column ben ik gestopt met de pil. Er kwam een niersteenachtige buikpijn opzetten en al met al werden de bijwerkingen erger dan de kwaal. Godzijdank is de patiënt nu aan de beterende hand. Het wordt dus vroeger voorjaar dan ik dacht. Nog even en ik sta mijn mannetje weer!

 

nieuwste column overzicht