SPAGAAT  (november 2002)

over de dilemma's van het COC-bestuur

Houdt u van moslims? Ja? Hoop dan maar dat ze niet van u houden, want een homoseksuele moslim in de familie is geen sinecure. Rechtgeaarde islamieten zien homoseksualiteit als een belediging voor de eer van de familie. Een moslimhomo is daarmee net zo vogelvrij als een afvallige, en bedreiging met geweld of de dood (en de uitvoering van die bedreiging) is géén schande voor de familie.

 

Toegegeven, het bovenstaande is nogal generaliserend, maar een columnist mag dit zeggen, in Nederland. Voor het vernieuwde bestuur van het herboren COC ligt dat anders, vrees ik. Voorzitter Beerten blaast graag en bekwaam zijn deuntje mee in het politieke en maatschappelijke orkest, maar wat ík zeg, mag híj niet beweren. Het COC wil de dialoog gaande houden, maar het COC wil ook stelling nemen. Het COC wil jonge islamitische homo's en lesbo's ondersteunen, maar kan dat nauwelijks zonder de islam te bekritiseren. En we leven helaas in een tijd waarin er steeds minder ruimte is voor de nuance.

 

Maar voorzitter Beerten gaat, lenig van lichaam en geest als hij is, de spagaat niet uit de weg. Zo wil het COC ook actief zijn voor homo's in Albanië en Oekraïne, landen waar men doorgaans niet eens weet waar Nederland ligt. Sterker nog, het nieuwe bestuur vindt dit een reden om lid te worden. Ook dit lijkt me geen eenvoudige kwestie.

 

Lid worden vanwege andere dan je eigen belangen vraagt om het nieuw leven inblazen van het bijna uitgestorven begrip solidariteit. Het COC vergeet dat wij in onze cultuur weinig meer doen waar we niets voor terugkrijgen. Foster-Parents-ouders willen tekeningen en foto's van de hongerlijertjes in hun brievenbus vinden. Leden van Amnesty International krijgen een gevoel van morele superioriteit voor hun handjevol euro's en gaan vervolgens op vakantie in landen waar lustig gemarteld wordt. Maar Albanië en Oekraïne? Wat krijgen we terug voor solidariteit met homo's in Albanië en Oekraïne?

 

Je moet wel echt een idealist zijn, wil je dit als een reden zien om COC-lid te worden. De hedonistische homocultuur geeft zijn geld liever uit aan life-style magazines, feesten, Gay Games, trouwpartijen. Dan weet je tenminste wat je hebt. Maar solidariteit met homo's in Albanië en Oekraïne? Nee.

 

Of bent u het hier hartgrondig mee oneens? Dan zou ik maar eens lid worden, als ik u was.

 

nieuwste column overzicht