CRISIS  (oktober 2002)

over het ministerie van N&W

Al in de eerste weken van het kabinet Balkenende kwamen kopstukken van CDA en VVD in het geheim bijeen om zich te beraden op de vraag: "Hoe verder na de val van het kabinet?" En al snel werd dat: "Hoe verder zonder de LPF?" De tweede vraag werd tijdens de eerste bijeenkomst unaniem beantwoord met: "Eensgezind, gelukkig en zo snel mogelijk."

 

Naar het schijnt komt er in het nieuwe kabinet een speciaal ministerie voor Normen en Waarden (N&W). Een van de belangrijkste taken van dit ministerie zal zijn Nederland weer Nederlands te maken. En: het Nederlands weer Nederlands maken.

Leenwoorden, vooral de Engelse, zullen worden verboden. Opschriften op winkels, namen van bedrijven, titels van projecten e.d. zullen weer gewoon in het Nederlands moeten. Dit plan heeft als codenaam: Laten we de dingen beter maken!

 

Ook de uitspraak van het Nederlands wordt onder de loep genomen. Het openbaar ministerie zal speciale aandacht gaan schenken aan de zogeheten klinkervervalsing. Avend wordt weer avond en vervelend mag niet meer klinken als vervelond. Wie balletjeslikkers zegt als het gaat om Antilliaanse drugskoeriers, kan rekenen op serieuze berechting. Minimaal vijf klinkerdelinquenten op éen cel wordt niet uitgesloten. Wie daarentegen (en ik hoorde dat laatst toch echt op de Nederlandse televisie) spreekt van beschijt met meisjes kan vanwege de besmettelijkheid rekenen op eenzame opsluiting met cameratoezicht. (Idem voor Paluis Hijs ten Bosch en Binnenlandse Vuiligheidsdienst).

 

Er breken zware tijden aan voor de Nederlandse televisiepresentatoren. Beau van Erven Dorens (van RTL Boulevard) kan het woord seks alleen maar uitspreken als sjeksj. En er zijn veel woorden die met een s beginnen! Verbanning naar een verlaten booreiland op de Noordzee wordt als een milde straf beschouwd. Maar laten we ons wel realiseren dat hij daar komt te zitten met diverse collega’s van SBS 6 en Hart van Nederland!

 

Ten slotte zal het Ministerie van N&W ook de humor onder de loep gaan nemen. De kans dat Paul de Leeuw gevraagd gaat worden voor het ministerschap, neemt met de dag af. Ook degene die zei: "Wat jammer dat Claus is bijgezet en niet begraven, de man was dol op bodemprocedures", kan een arrestatieteam tegemoet zien.

 

Het worden mooie tijden!

 

nieuwste column overzicht