GEREFORMEERD KAMPEREN  (juli 2002)

over de dodelijke netheid van Calvijn

Kars Veling in korte broek. Kunt u zich daarbij iets voorstellen? Ik wel, sinds een vriendin mij een paar dagen meenam naar een camping in Luxemburg waar haar broer een caravan had. Nu ben ik geloof ik toch al niet zo geschikt voor kamperen, maar deze camping was kortelings overgenomen door bevindelijk management en trok nu vooral oudere christenen. Keurige echtparen, zestigers vooral, die in alles zo correct waren dat ik er opstandig van werd.

 

Ja keurig was het, zo keurig, alsof de tijd veertig jaar had stilgestaan. Een openluchtmuseum in de Ardennen. Geen radio's (heerlijk), geen disco, geen zwembad, maar enkel oudere echtparen die zwijgend voor hun caravan zaten te lezen, 's middags een stukje fietsten of naar Vianden reden voor een boodschapje (een blij boodschapje zonder twijfel – maar zonder een zweem van vreugde) en 's avonds meededen aan de samenzang.

Eén avond Johannes de Heer en éen avond oudvaderlandse liedjes: «Daar was een wuf die spon», maar dan wel op hele noten zodat het toch dat vertrouwd trekkerige kreeg van psalmen in Elburg.

 

Wat was het mooi en vredig. De vrouwen kookten haar potjes en de mannen verplaatsten de stoelen (en op vrijdag hield de camping snackbar en haalden de mannen friet). Het kon niet elke dag feest zijn, dat snapte een kind.

Wel bidden alvorens bedaard de hapjes naar binnen te schuiven. En éen (1) glaasje wijn bij de maaltijd ('t is toch vakantie), wit voor moeder en rood voor vader.

 

Luxemburg was prachtig, maar net als die camping: zo aangeharkt, zo in en in keurig, zo zeker van alles en nog lang niet in de 21ste eeuw... Dit was mijn wereld niet. Ik was een vreemdeling in dit Jeruzalem. Misschien is het ook uw wereld niet, maar hij bestaat nog. Je zult bij zulke ouders geboren worden en homo zijn. Of ben ik nu geheel opgetrokken uit vooroordelen?

 

De neiging af en toe eens grondig te vloeken (wat ik zelden doe) of heupwiegend naar de douches te gaan en er naakt weer uit te komen, heb ik onderdrukt. Maar het kostte wel moeite.

 

nieuwste column overzicht