RAPAILLE, GAJES, TUIG  (mei 2002)

over hooligans en andere fascisten

Er waart een spook, door de wereld, door Europa. Gevestigde machten lijken de problemen niet te kunnen oplossen. Het aanzien van Amerika als wereldleider is danig aangetast en strijders uit Azië en het Midden-Oosten wanen zich gelegitimeerd om terreur toe te passen. Irak staat watertandend te wachten tot het kan toeslaan.

 

Maar ook in Europa is het spook actief. Er is een toenemende behoefte aan verandering. Italianen, Fransen, Oostenrijkers, Duitsers, Nederlanders – ze neigen minder vanzelfsprekend te stemmen op de traditionele partijen. Uiterst links en uiterst rechts (in Nederland: SP en Fortuyn) varen wel bij het verlangen van de mensen naar iets anders.Anders dan het was, door anderen dan voorheen.

 

Die onrust is verklaarbaar maar gevaarlijk. Gevaarlijk ook omdat het rapaille, het gajes, het tuig in de wereld dan zijn kans waarneemt. Nette mensen die het anders willen, stemmen nog op nette mannen in nette pakken, al zijn ze zo rechts als Berlusconi of Fortuyn. Terroristen die burgers belagen, hebben nog een politieke en soms begrijpelijke achtergrond, hoe abject hun middelen ook zijn.

 

Maar het rapaille, het gajes, het tuig heeft verstand noch idealen. Het roept «kankerjood» of «Hamas, Hamas, alle joden aan het gas» en trekt rampokkend door de stad. Het vernielt treinen en plundert winkels, het molesteert joden, homo’s en allochtonen en werpt bommen naar hun instellingen en gebouwen. Het vereert Hitler en consorten en het steunt Le Pen, Haider en Dewinter.

Het is dat tuig, dat rechtse mensen nog rechtser maakt omdat hun ontevredenheid toeneemt. Het is dat tuig dat homo’s, joden en allochtonen slapeloze nachten bezorgt. Of hoort te bezorgen...

 

Burgemeester Cohen had gelijk. Niet meer tolereren. Naar huis sturen, of liever nog: oppakken en berechten. Niet meer tolereren; als we dat allemaal eens deden?

Dus: solidair zijn met alle minderheden die openlijk gediscrimineerd worden. Bij theatervoorstellingen, voetbalwedstrijden, demonstraties of andere bijeenkomsten ostentatief en massaal weglopen als er kankerjood geroepen wordt, als homo als scheldwoord wordt gebruikt of als er hakenkruizen worden vertoond.

Geen tolerantie meer, geen gele kaarten, maar meteen rode kaarten en een massale boycot van evenementen waar het rapaille, het gajes, het tuig zich manifesteert. Televisieprogramma’s op zwart laten gaan. Stations verlaten en aangifte gaan doen. Geen aandacht of publiciteit voor optochten.

We moeten de samenleving ontregelen waar gediscrimineerd wordt door niet meer mee te doen. Het tuig kijkt vreemd op als het alleen staat.

 

Durven wij dat? Zijn we echt solidair met joden en allochtonen? Verdienen we solidariteit van de anderen? Boycot het rapaille, het gajes, het tuig!

 

nieuwste column overzicht