NOGMAALS FORTUYN  (maart 2002)

over Pim Fortuyn en de Commissie Gelijke Behandeling

In de trein kwam ik een studiegenoot tegen die ik in geen twintig jaar had gezien. Hij zei: «Blijkbaar heeft rechts Nederland minder moeite met homoseksuelen dan met allochtonen.»

Dat haakte aan bij iets waar ik al een tijdje over liep te denken. Waarom krijgt Pim Fortuyn zo’n bijval van juist het soort mensen dat hun buurman met de nek zou aankijken als hij zich zo openlijk homoseksueel en nichterig gedroeg als Pim Fortuyn?

 

In de media is die afkeer goed zichtbaar. Ik krijg de indruk dat nogal wat publicisten stiekem blij zijn dat Fortuyn roept wat zij vanwege hun politieke correctheid niet durven zeggen. Toch houden de journalisten, commentatoren en cabaretiers niet op Fortuyns kraaiende uithalen, zijn homoseksualiteit in het algemeen, zijn geschoren hoofd en zijn seksuele gedragingen te vermelden alsof ze er iets toe doen.

Het lijkt alsof de visie van iemand die dark rooms bezoekt, in een ander licht komt te staan. Alsof een sonore basstem per definitie meer zinvols beweert dan Fortuyn met zijn nichtengilletjes. Los van de verwerpelijke ideeën die Pim Fortuyn erop nahoudt, maakt zijn gedrag nogal wat homofobie zichtbaar bij lieden die zich op het tegenovergestelde laten voorstaan.

 

Maar niet bij Nieuw Rechts dus. Of denkt men daar: «Dieven vang je met dieven»? Is het misschien beter een kale, kakelende nicht die allochtonentroep te laten opruimen dan een in wezen respectabel iemand met wie je ook nog door éen deur moet kunnen als hij in de politieke prullenbak ligt?

 

En wat gaat er gebeuren als Fortuyn inderdaad bij het grof vuil ligt? Krijgen we dan het ziejewel-effect? Ziejewel dat die homo’s onbetrouwbaar zijn, dat ze neuroten zijn, dat ze.... etc.

 

Ik hou mijn hart vast. Stem niet op Fortuyn!

 

 

P.S. De Commissie Gelijke Behandeling kent de wet niet. Artikel 1:30 van het Burgerlijk Wetboek, dat de basis vormt voor het burgerlijk huwelijk, zegt: "De wet beschouwt het huwelijk alleen in zijn burgerlijke betrekkingen."

Van gewetensbezwaren tegen burgerlijke betrekkingen is geen sprake in de wet. Ook (buitengewone) ambtenaren van de burgerlijke stand behoren zich tot hun wettelijke taak te beperken en het huwelijk alleen te beschouwen in zijn burgerlijke betrekkingen. Wil je dat niet, hoepel dan op. Zo simpel is dat.

 

nieuwste column overzicht