TV Gelderland  (maart 2002)

over televisie 4

Hoe is uw regionale omroep? De mijne doet alles om zijn kijkers niet te verontrusten. Daarbij hebben ze een opmerkelijk beeld van de inwoners van Gelderland; ze lijken te denken dat die allemaal in Stroe en Kootwijkerbroek wonen, een IQ van ver onder de 100 hebben en vooral geïnteresseerd zijn in heemkunde en kapotte stoplichten.

 

Er is natuurlijk nieuws: veel auto-ongelukken, beetje politiek en veel sport. Er is een schaamteloze kopie van "Tussen kunst en kitsch", maar dan voor verstandelijk gehandicapten. Er is een discussieprogramma voor mensen die zich geen builen wensen te vallen, gepresenteerd door een voormalige Hilversumcoryfee met een ver doorontwikkelde afasie. Er is een natuurprogramma en een geschiedenisprogramma, beide stevig gesponsord door belanghebbende organisaties. En dan is er sinds kort "Leve de liefde", gepresenteerd door een sprekend paard met ambities.

 

Na eerst een aantal uitzendingen lang niets met Gelderland uitstaande bekende Nederlanders te hebben geïnterviewd, ging onze presentatrice onlangs zowaar bij twee frisse homostellen op bezoek. Aardige mensen allemaal, gewoon gekleed gelukkig, en normaal pratend en vol begrip voor de heteroseksuele medemens die het niet aankon als ze hand in hand liepen. Maar toch, daar zullen ze van opgekeken hebben in Garderen en in Uddel.

 

Het was allemaal des te opmerkelijker omdat TV Gelderland zich doorgaans weinig gelegen laat liggen aan de homo-/lesbische mede-Gelderlander. Als het COC Nijmegen 25 jaar bestaat, zie je niemand. Als de Burgemeester Dales Lezing wordt uitgesproken en de Burgemeester Dales Prijs wordt uitgereikt: geen TV Gelderland. En zo kan ik nog wel wat gelegenheden opnoemen.

 

Over die Burgemeester Dales Lezing – dankzij Pim Fortuyn werd die dit jaar actueler dan ooit. Dichter, jurist en filosoof Afshin Ellian zei behartigenswaardige dingen over Artikel 1 van de Grondwet, over El Moumni en over minister Van Boxtel. De integrale tekst is nu te vinden op www.pinknijmegen.nl. Het dagblad Trouw heeft de lezing ook gepubliceerd en in De Gelderlander kon er met moeite een samenvattinkje af. U moet hem dus maar zelf opzoeken. NOS-journaal of RTL-Nieuws komen er niet voor naar Nijmegen. En TV Gelderland ook niet. Maar dat wist u al.

 

nieuwste column overzicht