VERLINDE EN VAN DER VORST  (februari 2002)

over televisie 3

Buitenaardse wezens die niet weten wat homoseksualiteit is, hoeven maar drie seconden naar RTL Boulevard te kijken, en ze weten het. Albert Verlinde en Peter van der Vorst zetten daar feilloos de politiek correcte maar o zo herkenbare nichten neer die schoonmoeders zo graag zien. Hun collega Beau van Erven Dorens speelt op zijn beurt de karikaturale hetero, die deze giechelende, kattende, showbizz- en royaltydeskundige maar toch wat onechte kinderen van Hans van Willigenburg het nodige reliëf geeft.

 

Het is een mooi programma. En zo eerlijk en persoonlijk. Albert en Peter hebben alles zelf gezien en meegemaakt en altijd zojuist nog getelefoneerd met de mensen wier geheimen ze prijsgeven. Daarbij schromen ze nimmer met feilloze nichtenvalsheid de objecten van hun onderzoek in slotwoord of bijzin een lekkere tik te geven, zo’n kattepoterige haal die nog dagen zichtbaar blijft. Maar met charme, dat wel. Henk van der Meyden en Eef Brouwers kijken goedkeurend toe. Die jongens toch.

 

En wat maakten ze zich de afgelopen tijd kwaad als er weer eens iemand iets onaardigs over de Oranjes had gezegd. Echt boos waren ze. Leon de Winter hadden ze het liefst persoonlijk boven het IJsselmeer uit een helikopter gegooid.

 

Ach, het zijn goede jongens. Mooie jongens. Geslaagde jongens. Ik ben bepaald jaloers op ze. Maar dat gedweep met het koningshuis... dat hebben zij toch niet nodig! Dat is iets voor gefrustreerde nichten die stiekem denken dat ze zelf prinsjes zijn in hun Zangeres-Zonder-Naam-interieur. Die door hun omgeving nooit werden begrepen omdat ze nu eenmaal anders waren. Die verre idolen nodig hebben om hun mislukte levens op te projecteren en om hun ongebruikte hersens mee te prikkelen. Die op zoek zijn naar strenge moeders en seksloze zusjes, om toch een beetje normaal en bijna hetero te kunnen zijn, om ergens bij te horen, al is het maar een familie van Oranje-adepten.

 

Albert en Peter weten wel beter. Die jongens hebben smaak en verstand. Hun optreden in RTL Boulevard is een soort boetedoening voor hun talent en hun geslaagdheid. Ze offeren zich op het altaar van de smakeloosheid, ze bedienen vrijwillig de machteloze nichtencultuur die zwelgt in Gordon en Máxima, die een erectie krijgt bij het zien van prins Friso en een rolberoerte bij het aanhoren van Willem Oltmans.

 

nieuwste column overzicht