OLTMANS  (februari 2002)

over televisie 2

Persoonlijk vind ik Willem Oltmans een van de meest geslaagde homo’s in de media. Hij is nog leuker dan Pim Fortuyn. En: hij heeft humor en zelfspot, een zelden voorkomende combinatie in televisieland. Als Fortuyn een keffertje is, is Oltmans een bijter. Oltmans roept en dramt en kraait en piept met stemverheffing en zonder weerga. En niet alleen heeft hij altijd gelijk, hij krijgt het soms zelfs!

 

Ook erg leuk is dat Willem Oltmans de hele wereld kent. Noem een grote politicus en Oltmans heeft op de rand van zijn bed gezeten en hem uitgehoord. Nu geldt dat voor meer mensen, maar Oltmans maakt er geen geheim van. Name dropping? Willem heeft het uitgevonden.

 

En wellicht is dat nog het leukste aan hem: Oltmans maakt nergens een geheim van. Niet dat hij uit de beste Indische kringen komt, niet dat hij dezelfde gouvernante had als Beatrix, niet dat hij Russische matrozen geil vindt en  al evenmin dat hij in dark rooms komt ("Keep the plumbing running"). Oltmans is een wandelend dagboek en we mogen het allemaal lezen.

 

Onlangs zag ik Willem Oltmans weer bij Barend & Van Dorp. Op zijn altijd vertederende charmant-ondeugende wijze roddelde hij lustig over het hof. Willem-Alexander had er aan een diner in Londen schande van gesproken dat de burgemeester van Amsterdam homohuwelijken voltrok. Toen een vriend hem erop attendeerde dat hij zich misschien wat diplomatieker moest uitdrukken in het openbaar, gaf de kroonprins een ferme vloek ten beste en liet weten dat hij mocht zeggen wat hij wou. Leuke jonge bruidegom. Frisse ideeën ook.

 

Willem Oltmans is een gerenommeerd journalist. Als Oltmans roddelt, is het waar. Of niet, maar waarom heeft de RVD zich in dat geval niet beijverd om dit verhaal te ontkrachten? Soms zijn ze sneller in koninklijke homokwesties.

En zijn er al kamervragen gesteld? Valt deze visie van de kroonprins onder de ministeriële verantwoordelijkheid? Belichaamt de moderne monarchie op deze wijze de eenheid van ons volk?

 

Oltmans: de koninklijke nachtmerrie, en de vrolijke boze oom van Albert Verlinde en Peter van der Vorst. (Later meer daarover.)

 

nieuwste column overzicht