TELEVISIE 1  (januari 2002)

over zichtbaarheid, assimilatie en tolerantie

Steeds vaker hoor ik mensen klagen over al die homo’s op televisie. En inderdaad: het wemelt ervan. Nu was dat pakweg dertig jaar geleden ook al zo, alleen wisten we het toen nog niet. Het grote verschil is dat je nu, naast hetero’s die opvallend hetero zitten te zijn en niet ophouden hun bezetenheid van het andere geslacht uit te dragen, ook homo’s hebt die om de andere zin laten weten dat ze homo zijn en dat lekker vinden.

 

We zijn zichtbaar geworden in de media en dat is een grote vooruitgang. Hoe smakeloos het soms ook is, we zijn niet minder smakeloos en exhibitionistisch gebleken dan de Ron Brandsteders en de Jan Mulders, en dat is pas echte integratie.

 

Steeds vaker hoor je homo’s en lesbo’s zeggen dat echte integratie betekent: niet meer opvallen, niet meer gezien worden. Homoseksualiteit is maar een klein deel van hun identiteit en zou geen aparte aandacht mogen krijgen. Dat heb ik hetero’s nooit horen zeggen. Gek eigenlijk.

 

Het is een gevaarlijk misverstand dat integratie hetzelfde is als niet meer geëtiketteerd worden, niet meer herkenbaar zijn. Tolerantie en acceptatie kunnen alleen bestaan als wij zichtbaar zijn en als de samenleving er iets voor moet doen, slikken bijvoorbeeld. Acceptatie is een daad van een meerderheid jegens een minderheid; integratie dwingen we af door er te zijn, door er zichtbaar te zijn en door telkens weer de mate van tolerantie te toetsen. Een homo of lesbo die onzichtbaar wordt, is geassimileerd, gaat op in de massa en wordt als hetero gezien. Ja, dan is geaccepteerd worden geen kunst.

 

Onze televisienichten en –potten doen van oudsher goed werk. Ze houden het vuurtje brandende en de reacties van verontwaardiging die ze losmaken zijn een mooie graadmeter voor de mate van tolerantie en acceptatie in Nederland. Hetzelfde geldt voor allochtonen en joden op de buis. Hoe die nichten en potten dat doen, is een interessante vraag. Ik wil dat in 2002 eens vrolijk bekijken.

 

Mag ik u een gezegend nieuwjaar wensen, met veel zichtbaarheid, veel coming out, veel strijdlust en vooral: veel geluk?

 

nieuwste column overzicht