HENK BEERTEN  (december 2001)

over de nieuwe voorzitter van het COC

1.

- Vanuit alle hoeken van het fundamentalisme maken Christenen en Moslims weer onverhuld duidelijk dat zij de verworven positie van homo’s en lesbo’s in Nederland zo gauw mogelijk de nek om zouden willen draaien.

- In Nederland mag de gelijkberechtiging weliswaar bij wet geregeld zijn (artikel 1 van de Grondwet, openstelling burgerlijk huwelijk), hoe flinterdun het draagvlak van de verdraagzaamheid in Nederland is, hebben na 11 september ook de Nederlandse moslims mogen merken. Homo’s en lesbo’s kan hetzelfde overkomen (brandstichting bij het COC, bekladden van muren met discriminerende leuzen, sollicitatieproblemen, naroepen op straat).

- De emancipatie van homo’s en lesbo’s in Nederland is niet los te zien van de situatie in de wereld. Zelfs binnen de EU zijn grote verschillen in opvatting over gelijkberechtiging, om maar te zwijgen van de situatie in Afrikaanse, Arabische (Egypte!) en Noord-Amerikaanse staten. De aankondiging van éen Grondwet voor de Europese Unie lijkt me niet iets om naar uit te zien.

 

2.

Henk Krol kan een beetje achterover gaan leunen. Na vele honderden voortreffelijke media-optredens, na jarenlang lobbyen in politiek Den Haag, na al die tijd weinig gemerkt te hebben van het COC bij deze activiteiten, is er verandering op til.

Het COC heeft sinds kort een nieuwe voorzitter: Henk Beerten! Eindelijk weer eens iemand die het klappen van de zweep kent, die contactuele en diplomatieke vaardigheden heeft, die in de media geloofwaardig overkomt en die de politiek en de publiciteit als belangrijke partners beschouwt in de homo-emancipatie.

 

Nijmegen ziet Henk Beerten met lede ogen en met pijn in het hart vertrekken. Na zes jaar voorzitterschap van de Nijmeegse COC-afdeling (en ik mocht zes jaar met hem samenwerken) werd Henk niet ten onrechte koninklijk onderscheiden. Henk Beerten is een bruggenbouwer, een man die partijen bijeen weet te brengen zonder de uitkomsten van een discussie in laffe compromissen te laten verwateren. Henk Beerten is een communicator, die redelijkheid en vriendelijkheid uitstraalt, een perfecte beheerder van zijn netwerk en een graag geziene gast in allerlei situaties.

 

Het landelijk COC en de Nederlandse homo-/lesbische beweging mogen in hun handen wrijven met zo’n voorzitter.

 

Als geen ander is hij zich bewust van de drie bovenstaande problemen. In Nijmegen richtte hij zijn aandacht sterk op ouderen, jongeren en allochtonen. Daarnaast had vooral het onderwijs zijn belangstelling, wat uitmondde in landelijke belangrijke congressen en publicaties.

 

Henk Beerten is een pedagoog, een succesvol ondernemer, een effectief bestuurder, een milde intellectueel en een charismatisch mens. Zo’n voorzitter is een goede reden om lid van het COC te worden (als u dat nog niet bent). En wat een luxe dat er nu twee Henken zijn om ons effectief te vertegenwoordigen in media en politiek (en zonder twijfel kunnen ze samen door éen deur)!

 

Henk Beerten, onthoud die naam.

 

nieuwste column overzicht