VRIJHEID  (september 2001)

over werken voor de overheid met een religieus geweten

"Als eenvoudige politieman dacht ik altijd dat je te doen had wat je meerderen zeiden. Je was in dienst van de overheid, je vertegenwoordigde de samenleving, je was handhaver en hulpverlener, zonder aanzien des persoons. Maar, dat is nou niet meer. De Commissie Gelijke Behandeling heeft het zelf gezegd: je kunt een beroep doen op je geweten.

 

Een mannelijk islamitisch schoolhoofd mag weigeren de wethouder een hand te geven omdat zij een vrouw is. Dat is niks nieuws, dat was altijd al zo, want dat hoofd is niet in dienst van de overheid.

 

Ik persoonlijk mag van mijn geloof niet in aanraking komen met homo's. Dus toen ik laatst naar een homostel gestuurd werd dat zo driftig aan het ruziemaken was dat de buren de politie waarschuwden, hoefde ik daar mooi niet naar toe.

 

Mijn broer zit achter de balie bij de paspoorten op het gemeentehuis. Die heeft hetzelfde geloof. Als daar een homo een paspoort komt kopen, schuift mijn broer heel chic een kaartje over de balie dat hij om religieuze redenen bepaalde cliënten mag weigeren. Zijn chef staat er achter. En de Commissie Gelijke Behandeling.

 

Kijk als ik broodverkoper was, kon ik tegen bepaalde klanten gewoon zeggen: 'Rot op, ik wil je niet in mijn winkel.' Het zou niet verstandig zijn, maar ik had die vrijheid. Maar je zult toch maar ambtenaar van de burgerlijke stand zijn en namens de samenleving huwelijken moeten sluiten. Wat je dan niet allemaal over de vloer krijgt tegenwoordig!

 

Mijn buurman, die bij de belastingdienst werkt, heeft het een stuk moeilijker. Die heeft ook een geweten maar geen godsdienst. Die wil gewoon op eigen kracht kunnen zeggen dat hij die en die vanwege zijn geweten niet op zijn spreekuur wil hebben. Maar dat kan natuurlijk niet. Je geweten moet wel zijn goedgekeurd door een van de grote, beschaafde godsdiensten. Alleen moslims en christenen in overheidsdienst kunnen dus voortaan legitiem werk weigeren.

 

Wat zegt u? Dat geloof een privézaak is en dat kerk en staat in Nederland gescheiden zijn? Nee hoor, niet als je bij de overheid werkt. Vraag dat maar aan de Commissie Gelijke Behandeling."

 

nieuwste column overzicht