HASSAN  (september 2001)

over de dilemma’s van allochtone homojongeren

Hij heet Hassan, is zeventien en homoseksueel. Nee, dat is niet waar. Hij is niet homoseksueel, hij is een jongen als alle anderen en wil voor vol aangezien worden. Homoseksualiteit komt bij hen niet voor. Dat Hassan en zijn neefje elkaar regelmatig aftrekken, is iets anders.

 

Hij heet Hassan, is in Nederland geboren, gaat naar een Nederlandse school en spreekt een onopvallend Nederlands. Hij weet dat hij later gaat trouwen, maar hij weet ook dat hij opgewonden wordt als hij denkt aan de jongens van zijn elftal, onder de douche...

 

Op school schelden ze hem uit voor geitenneuker. Laatst was er een voorlichting over homoseksualiteit. Hassan heeft twee uur lang niets gezegd en stuurs voor zich uitgekeken. Aan hem zouden ze niks merken.

 

Hij kent éen jongen die homoseksueel is, in een andere klas.  Die gaat naar bijeenkomsten van homo’s, theemiddagen voor jongeren en feesten in de roze disco. Hassan zou daar ook wel heen willen, maar dan moet je je homo noemen en Hassan is geen homo maar een jongen als alle anderen.

 

Tijdens een vakantie in Marokko heeft Hassan het drie keer met drie verschillende jongens gedaan. Ze hebben hem allemaal verzekerd dat ze geen homo waren. Zo lang je je maar niet in je reet liet neuken, was je geen homo.

 

Soms denkt Hassan dat het in Nederland helemaal niet zo erg is om homo te zijn. Je ziet er veel op televisie en ze kunnen gewoon met elkaar trouwen. De koningin en de minister-president vinden het dus ook goed.

Soms denkt Hassan dat hij ook maar eens naar zo’n theemiddag moet. Maar dan wel als het winter is en vroeg donker.

 

Hij heet Hassan en hij wil wel kiezen maar hij heeft geen keus. Je praat niet over homoseksualiteit. Je bent een jongen als alle anderen en daarom pest je die ene jongen op school gewoon mee. Desnoods rammen we hem nog eens in mekaar.

En wanneer Hassan al eens twijfelt over al of niet homo zijn, naar een jongerengroep gaan of naar een roze feest, dan zijn er gelukkig de imams die duidelijke taal spreken. Zeker als je dan ook nog eens ziet hoe de Nederlanders over die imams heenvallen, dan weet je wel weer waar je staat.

 

Want het zijn de Nederlanders die willen dat Hassan «ervoor uitkomt», die willen dat hij keuzes maakt, dat hij op roze zaterdagen meeloopt en op het journaal komt en dat hij trouwt met Freddy, Frits of Frederik.

Maar Hassan is een heel gewone jongen, net als al die andere Hassans en Achmeds en Yoesoefs die zo graag voor vol aangezien willen worden.

 

nieuwste column overzicht