SCHOONHEID  (december 2000)

over de revival van het katholicisme

Vrienden van mij brachten uit Rome eens een lijstje mee met daarin een driedimensionale afbeelding van een meneer met een doornenkroon. Als je wat op en neer bewoog voor de afbeelding, knipoogde de goede man, wat me gezien zijn penibele situatie hogelijk verbaasde.

 

Eerlijk gezegd dacht ik dat het kitsch was, maar het blijkt de essentie van een geloof. Je zegt dat de pil verboden is, maar als alle Westerse katholieke vrouwen haar slikken, knijp je een oogje toe (idem met mannen en condooms). Je verkondigt dat abortus moord is, maar voor de praktijk sluit je gewoon éen oog en desnoods twee. Je orakelt dat homoseksualiteit een objectief kwaad is, maar gezien de  voorkeur van het merendeel van de clerus, sluit je beide ogen en voor de zekerheid houd je er ook nog je handen voor.

 

Dat is de praktijk van het katholicisme, althans in West-Europa, nou ja, vooral in Nederland. Dat deze zelfde katholieke moraal in de  Derde Wereld daarentegen in toenemende mate neerkomt op overbevolking, aids, illegale abortus en nog een aantal objectieve kwaden, lijkt van minder belang. Het is de Derde Wereld maar.

 

Het katholicisme trekt in Nederland in toenemende mate hoogopgeleide en vaak zelfs intellectuele bekeerlingen aan (zie de Volkskrant van 19 augustus jl.) Met de leer hebben ze weinig op, maar het gaat ze om de schoonheid van de rituelen en het gevoel ergens bij te horen. Onze rationalistische en individualistische cultuur zou op z'n retour zijn. We gaan ons heil weer zoeken in het occulte, ook als we hebben mogen doorleren. Rome kan de pot op, leve de RK-Kerk, zoiets. Een wonderlijke ontwikkeling. En een gevaarlijke.

 

Ik heb niks tegen joden, maar ik houd zo van marcheren, dus word ik fascist. Ik ben tegen vrouwenbesnijdenis, maar de cultuur van sommige islamitische landen spreekt me zo aan, dus daar wil ik me bij aansluiten. Ik ben voor democratie, maar...  bedenk er zo zelf nog een stuk of tien.

 

Overigens hulde aan de Paus! Hij heeft het belang van de homo-emancipatiestrijd weer eens ferm op de agenda gezet en in allerlei (vooral mediterrane en Oost-Europese) landen is het onderwerp bespreekbaarder geworden dan ooit. Dat de man niet bepaald een toppunt van schoonheid is en een in alle opzichten niet meer te verdedigen standpunt uitdroeg... ach, daar knijpen we maar een oogje voor toe. Of twee...

 

 

nieuwste column overzicht