HERFSTBLADEREN  (september 2000)

over het spoorwegwezen en andere faits divers

De Nederlandse Spoorwegen zijn volkomen verrast door het feit dat dit najaar de bladeren van de bomen vallen. Ook vandaag zijn weer diverse treinen uit de vaart genomen. Zo zullen zij deze winter ook overvallen worden door vorst, sneeuw, ijzel en dooi, naar gelang de weersomstandigheden. Eveneens is de directie van de NS zonder enige voorbereiding geconfronteerd met het feit er in de spits meer reizigers zijn dan daarbuiten. Een adviescommissie heeft na drie jaar studie de aanbeveling gedaan de treinen uit te rusten met evenveel zitplaatsen als er reizigers zijn. Een nieuwe commissie gaat nu onderzoeken of er daarvoor meer materieel moet worden aangeschaft.

 

Ik lig in bed. De regen tikt op het dak. Ik voel me grieperig en verward. Ik trek het dekbed ver over mijn hoofd.

 

Kardinaal Simonis is tegen het gebruik van condooms maar voor de ontvangst van Maxima's vader, want de toestand in Argentinië was destijds alleen maar "niet ideaal". Kunnen we nu niet eens afspreken dat we de meningen van deze Utrechtse Jan Klaassen niet meer in de krant zetten? Ik ken nauwelijks nog katholieken die zich iets van zijn opinie aantrekken. De man is niet belangrijk en zijn visies zijn dat nog nooit geweest. Geen aandacht meer aan besteden. Gedogen. Met rust laten.

 

Zelfs de geluiden van de radio kan ik nog maar nauwelijks verdragen. Het broeit onder het dekbed. Wie zou er in Nederland president worden als we gingen stemmen. Joop van den Ende? Carolien Tensen? Jort Kelder? Leve de Koningin...

 

Ambtenaren van de burgerlijke stand in Amsterdam mogen zich niet op gewetensbezwaren beroepen als het gaat om de huwelijksvoltrekking van gelijkgeslachtelijke paren. Dat is nieuws in Nederland. In andere steden mag dat namelijk wel. Maar stel je eens voor wat dat betekent. Sommige ambtenaren zijn misschien wel tegen huwelijken tussen Christenen. Of tussen Moslims. Of tussen Christenen en Moslims. Of tegen huwelijken tussen een oude man en een jonge vrouw. Of andersom. Of tegen huwelijken tussen mensen die al eens met een ander getrouwd waren. Waarom zou je voor homoseksualiteit een uitzondering maken als het gaat om gewetensbezwaren?

 

Ik zet de radio maar weer eens aan. Buiten mijn bed draait de wereld door. Wil ik het horen? Ik kan het amper horen. Er staan te veel mensen tussen mij en het nieuws.

 

De Nederlandse taal zou voor iemand die dertig jaar geslapen heeft nauwelijks nog te verstaan te zijn. Niet alleen dat men van hoog tot laag in elke zin gemiddeld twee keer "zeg maar" tussenwerpt ("Dan heb ik iets van zeg maar dat je dat dus niet doet dus, dat je zeg maar twee oude vrouwtjes berooft zonder ze eerst zeg maar fatsoenlijk te verkrachten zeg maar."); ik hoor ook steeds vreemdere klanken.

 

Nieuwslezer Gijs Wanders (die zijn eigen naam niet kan uitspreken ("Wandus"), heeft het consequent over fractievoorzitter Melkut. Ook hoorde ik eens: de Annemse wandelaastes. Als je het éen keer hebt gehoord, hoor je het steeds.

Verder worden nieuwslezers en presentatoren geselecteerd op de vraag of ze de ei/ij en de ui wel consequent verwisselen. Gisteren hoorde ik iemand het hebben over beschijt met meisjes. En zojuist nog had de radio een uitgebreide reportage over de Binnenlandse Vuiligheidsdienst.

 

Ik geloof dat ik koorts heb.

 

nieuwste column overzicht