DE GEWONE MAN  (mei 2000)

over de visie van het volk

Intellectuelen willen nog wel eens neerkijken op programma's als Big Brother en De Bus. De deelnemers zouden gespeend zijn van iedere intelligentie en daarom zou er geen zinnig woord uit hun mond komen. Alsof alleen de intelligentsia tot zinvolle conversatie in staat is.

 

Steekhoudender kritiek vind ik dat er te weinig diversiteit in de Big-Businesspopulatie is. Vooral daardoor blijven echt interessante confrontaties en inhoudelijk gevarieerde gesprekken uit. Hoewel je daar tegenin kunt brengen dat de samenstelling van De Bus (meer nog dan Big Brother) ons een mooi inkijkje biedt in hoe bepaalde bevolkingsgroepen denken en handelen.

 

Omdat de programmamakers het niet gedurfd hebben ook wat gezonde openlijke homo's of lesbo's in hun kooitjes te stoppen, kunnen we regelmatig waarnemen hoe gezonde hetero's tussen de twintig en de veertig over ons denken en hoe ze zelf omgaan met intimiteit tussen geslachtsgenoten.

 

Er wordt in beide programma's veel geknuffeld en gehuild. Moet kunnen. Het is ook niet niks wat de deelnemers overkomt. Dat vrouwen knuffelen is bekend en geen probleem. Maar ook de mannen zoenen en huggen dat het een aard heeft. Wie de programma's boosaardig zou nasynchroniseren, kon er moeiteloos een documentaire van maken over een bende potten en flikkers die door de maatschappij in mild-speelse kampementen gevangen gehouden wordt.

 

Wie echter goed luistert naar wat er in werkelijkheid gezegd wordt, hoort dat er om de haverklap opmerkingen vallen waardoor al die intimiteit meteen weer onschadelijk wordt gemaakt. Dat deze mensen zo met elkaar omgaan, komt alleen maar voort uit de bijzondere omstandigheden van hun detentie. Maar we moeten niet denken dat ze abnormaal zijn!

 

Er zou een mooie videobloemlezing te maken zijn van alle uitingen over homoseksualiteit. Want hoe ze mekaar ook de nek nathuilen en de konen schoonlikken, het zijn gelukkig allemaal gezonde hetero's. Zeggen ze.

En om dat nog maar eens te onderstrepen gaan ze 's nachts toch bij voorkeur tegen iemand van het andere geslacht aanliggen. Want zo gauw er een bed bij komt, wordt intimiteit erotiek en dus verdacht.

 

Toegegeven, ik heb niet alle afleveringen van Big Brother en De Bus gezien, maar ik kan op de vingers van éen hand de keren tellen dat er iets liberaals of zelfs maar gematigd positiefs gezegd werd over homoseksualiteit (en dan vaker in BB dan in DB).

De winst van dit alles is dat we goed kunnen zien hoe gewone mensen denken over homoseksualiteit, erotiek en intimiteit. En met gewone mensen bedoel ik niets negatiefs: het zijn de mensen die de samenleving draaiende houden; niet de elites van intellectuelen en kunstenaars, maar die mensen waar de maatschappij voor 80% uit bestaat. Gewone, aardige mensen, als u en ik.

 

Maar het zijn ook de mensen die bij enquêtes gretig verklaren niets tegen homoseksualiteit te hebben, zelfs als het hun familie zou overkomen, maar die in de praktijk iets heel anders aan de dag leggen.

Het zijn de mensen die intimiteit bij vrouwen heel normaal vinden, als het maar niet te ver gaat.

Het zijn de mensen die intimiteit bij mannen gewoon vinden in tijden van crisis en feestgedruis (voetbal!), en zolang het maar niet erotisch wordt.

Het zijn de mensen die nooit zullen nalaten te verklaren, bij elke vorm van intimiteit tussen geslachtsgenoten, dat zij zelf niet zo zijn, hoor!

Het zijn de mensen die, vooral wanneer we er niet bij zijn, de smerigste moppen over homo's en lesbo's vertellen, om hun onderlinge verbondenheid als gezonde hetero's te bevestigen en te vieren.

Het zijn onze beste vrienden.

 

nieuwste column overzicht