BIBELEBONZEN  (juli 1998)

over biseksualiteit en de discussie

Wat gebeurt er als je kritiek hebt op de georganiseerde bi-beweging? Dan vaardigt het bestuur een oekaze uit en schrijven alle bestuursleden een ingezonden stuk. Je gelooft het niet, maar aan het eind van mijn column BI (19 juni 1998) kondigde ik de boze brieven al aan. Want schrijven dat kunnen ze, de bibelebonzen.

 

Heb ik iets tegen de bi-beweging? Welnee, ik ging vrijwillig en welgemutst een landelijke toogdag bezoeken. Heb ik iets tegen biseksualiteit? Welnee, als bestuurslid van het COC Nijmegen was ik ten zeerste voor aansluiting van de Werkgroep GOBI bij het COC als officiële werkgroep van onze afdeling. Heb ik iets tegen biseksuelen? Welnee, gezien de wisselende contacten die ik de afgelopen jaren met mannen én vrouwen heb gehad, zou er alle reden zijn mezelf biseksueel te noemen.

 

Van briefschrijfster Mirjam Kho mag dat niet (3 juli 1998). Ik heb kritiek op de beweging en ben voor haar duidelijk te homoseksueel en te principieel. Kameraad Kho maakt blijkbaar uit wie er lid van de partij mag zijn. Verder munt ze uit in argumenten ad hominem (voor niet-latinisten: ze probeert de man en niet de bal te spelen), maar slaagt er niet in mijn naam correct te spellen. Mirjam Kho is niet bi maar bigot. Exit Mirjam Kho (voor niet-latinisten: valluik open!)

 

Briefschrijfster Jolanda Antes (17 juli 1998) leest in mijn column dat biseksuelen niet getrouwd (geweest) mogen zijn met iemand van de andere sekse. Een interessante gedachte, maar in mijn hoofd zou ze niet opkomen. Wat kan mij het schelen?! Hoeveel honderdduizenden hedendaagse Nederlandse homo's, lesbo's en bi's zijn er niet getrouwd (geweest)! Waar het mij om gaat, is dat het geen kunst is als biseksueel een heterorelatie te hebben en derhalve door je omgeving gerespecteerd te worden, zeker niet als je er trots op bent niks met het COC te maken te willen hebben. Ze zouden je eens voor homo of lesbo aanzien! Dat soort biseksuelen, daar ben ik niet dol op. Jolanda Antes hoort daar gelukkig niet bij. Wel beklaag ik de bestuurderen die een bi-vereniging vol van dit soort fellow travellers hebben.

 

Ook briefschrijver Erwin Heyl (17 juli 1998) kan niet lezen. Hij legt mij in de pen dat je eerst homoseksueel moet zijn geweest om je daarna bi te mogen noemen. Ik zou het niet durven schrijven. Wel durf ik beweren dat een biseksueel zich van een hetero onderscheidt door het feit dat hij of zij ook seksuele betrekkingen met iemand van het zelfde geslacht aan kan gaan. Dat betekent dat iemand pas bi is als hij of zij die kant van zijn seksuele oriëntatie heeft geaccepteerd en geïntegreerd. Als dat geen voorwaarde zou zijn, is iedereen bi. En verder ben ik het eens met Erwin Heyl dat de homo-/lesbische beweging behoorlijk bi-foob is.

 


Waar het mij in mijn vriendelijke column om ging (en ik zal het nog éen keer welwillend uitleggen) was de zich iets te sterk opdringende indruk dat nogal wat biseksuelen bij voorkeur gezien willen worden als respectabele hetero's die het ook met een seksegenoot kunnen. Van mij mag iedereen zichzelf zo beleven, maar de bi-beweging schiet er geen fluit mee op. Als die beleving dan ook nog gepaard gaat met een uitgesproken afkeer van de homo-/lesbische cultuur en met een behoorlijk dwangneurotisch klaaggedrag jegens de maatschappij die de arme biseksuelen zo discrimineert, kan ik niet anders dan concluderen dat een groot deel van de bi-beweging gebukt gaat onder een syndroom van verburgerlijking, verstoffing en angst voor het anderszijn.

 

Van de bibelebonzen van de georganiseerde bi-beweging zou ik verwachten dat ze een wat strijdvaardiger beleid zouden voeren, dat ze de leden eens van hun spinrag zouden ontdoen en ze niet op een toogdag in slaap lieten sukkelen, maar ze opgewonden, vechtlustig, kritisch en vernieuwend naar huis zouden terugsturen. En dat ze niet blijven mopperen op het COC maar in alle afdelingen eigen werkgroepen beginnen en integreren! Enfin, aan mij zal het niet liggen. Ik heb mijn bijdrage geleverd, zowel aan het een als het aan het andere. Nou jullie weer.

 

nieuwste column overzicht