STEM SPOELMAN!  (juni 1998)

over Laurette Spoelman

De Tweede Kamer der Staten generaal krijgt er na de verkiezingen een opmerkelijk lid bij. Het betreft de scheidende directeur van het COC, Laurette Spoelman, die door haar vertrek een opvallende bijdrage levert aan de financiële en personele reorganisatie van het landelijk bureau van het COC. De PvdA-fractie mag in haar handjes klappen. Laurette Spoelman is een intelligente, mediagenieke, inhoudelijk en organisatorisch sterke vrouw, aan wie menigeen bij het COC  markante herinneringen bewaart. Een vrouw met bijzondere gaven van hoofd en hart.

 

In de jongste XL, het onder haar bewind aanzienlijk verbeterde verenigingsorgaan, staat een afscheidsinterview met Laurette. Naast de bijna stalinistische zelfbeschuldigingen die ze daarin ventileert, maakt ze een paar vreemde opmerkingen. Denkfouten. Nou ja, gewoon fouten.

 

"Van integratie is pas sprake als je niet meer beseft dat je homoseksueel bent, als het geen identiteit meer is", staat in grote letters naast de eerste kolom. Ik begrijp wat Laurette daarmee bedoelt, niets dan goeds natuurlijk, maar het is niet waar. Van integratie is pas sprake als je niet meer beseft dat je vrouw bent? Van integratie is pas sprake als je niet meer beseft dat je zwart bent? De invuloefening doet het altijd en maakt meteen zichtbaar wat er aan de hand is.

 

Voor Laurette Spoelman is homoseksualiteit niet iets wat de ene mens wezenlijk van de andere onderscheidt, zoals ras en geslacht dat wel zijn. Daar heeft ze in zeker opzicht gelijk in. Maar van integratie kan alleen sprake zijn, als er wel degelijk verschillen te constateren vallen.

Wat Laurette misschien bedoelt, is dat de emancipatie pas voltooid is, wanneer de begrippen homoseksualiteit en heteroseksualiteit zijn afgeschaft en er alleen nog seksualiteit bestaat, met een waaier van mogelijkheden die alle gelijkwaardig zijn. En dat is iets heel anders. Zolang heteroseksualiteit de basis van de maatschappij is, een organiserend principe waar we allemaal in mee moeten, zullen homoseksualiteit en biseksualiteit zich onderscheiden, hoezeer homo's en bi's ook geïntegreerd kunnen zijn.

Ziet u het verschil? Leg het dan ook onze nieuwe volksvertegenwoordigster eens uit.

 

Over volksvertegenwoordigster gesproken, Laurette is niet van plan in de Kamer te gaan vechten voor homobelangen. Dat kunnen anderen beter. Ik zal niet suggereren dat ze daarmee tegelijkertijd haar directeurschap bij het COC evalueert, maar wat is dit voor een vreemde gedachtekronkel? Heeft mevrouw Spoelman zich op onze kosten mogen bekwamen in de homo-/lesbische belangenbehartiging, gaat ze haar positie verbeteren door een nieuwe trede op de carrièretrap te bezetten, blijkt ze opeens te vinden dat ze juist haar deskundigheid níet moet aanwenden voor de groep waar ze de afgelopen jaren mee en voor gewerkt heeft.

 

Natuurlijk is een volksvertegenwoordiger er niet uitsluitend voor een speciale belangengroep. Maar laten landbouwdeskundigen de kolen uit het vuur halen door niet-deskundigen? Laten vrouwen hun belangen bij voorkeur behartigen door mannen? Laten socialisten het sociale stelsel bewaken door liberalen? Kom nou toch!

Het is duidelijk: Laurette Spoelman laat een grote leegte achter. Haar deskundige inbreng zal node gemist worden. Vooral daar waar ze aanwezig is.

 

nieuwste column overzicht