ZOMER  (juli 1997)

over doktertje spelen en hysterie

Laten we het luchtig houden. Vrolijk. Opgeruimd en zomers. Een zomerzotheid.

Ik citeer uit het AD van 22 juni: "Scholieren misbruiken elkaar. In het Drentse Emmer-Compascuum is opschudding ontstaan over seksuele losbandigheid onder leerlingen van basisschool De Dreef. Tien ouders hebben aangifte gedaan van ontucht. Volgens de politie waren er geen volwassenen bij de zaak betrokken, maar hebben de leerlingen elkaar misbruikt. Alle verdachte scholieren zijn jonger dan twaalf. Een hulpverleningsteam staat al klaar." Einde citaat.

 

Hallo, bent u daar nog? Of bent u brullend van het lachen uit uw stoel gelazerd? Of bent u geveld door een overdwarse hartverzakking vanwege zoveel ongelooflijks? Vies gedaan hebben ze, in de bosjes of zo. Doktertje gespeeld of iets dergelijks, weet u nog wel, zoals we allemaal ooit eens gedaan hebben?! Maar In Emmer-Compascuum staan de ouders bij justitie op de stoep om hun kinderen aan te geven en rukt meteen een hulpverleningsteam uit.

Heeft Emmer-Compascuum geen diepe sloot met fijn ijskoud water om die ouders eens een half uur kopje onder te houden. "De leerlingen hebben elkaar misbruikt"; gebruikt hebben ze! En reken maar dat ze nog schik gehad hebben ook. Een middag om nooit meer te vergeten. Spanning, sensatie, stiekeme seks. "Mag ik de jouwe zien, en wil jij de mijne...?" "Voelen...?" "Eng hè?" "Hihihi."

 

Een vriend faxte mij vanuit Italië een hele reeks knipsels uit diverse kranten met louter van dit soort berichten. Over de kleuter die in de VS geschorst werd van de kleuteracademie omdat hij een andere zesjarige op de wang gekust had. Over de razzia's op pedofielen. Over de teruglopende liberaliteit jegens naturisten. Over heksenjachten op mogelijke daders van "ontucht onder elkaar" door basisscholieren in Stadskanaal. Over de verhoging van leeftijdsgrenzen voor tieners die met elkaar naar bed willen. En ga zo maar door.

 

Langzaam wordt het steeds duidelijker. De seksuele revolutie is geruisloos beëindigd voor ze goed en wel begonnen was. Kinderen hebben geen seksuele gevoelens meer, dus volwassenen die op kinderen vallen zijn per definitie weer verkrachters, en pedofilie is als vanouds het zelfde als criminaliteit. Kinderen die seksuele spelletjes spelen, moeten meteen in therapie.

Wat twintig jaar geleden heel gewoon of tenminste bespreekbaar was, wordt nu weer getaboeïseerd. Zo snel gaat dat. Ik heb het al vaker gezegd en ik blijf het herhalen: de verminderende tolerantie jegens alles wat op seksueel terrein niet tot de middelmaat en het algemeen erkende behoort, zal op termijn ook de homo-/lesbische emancipatie aantasten.

Je hoeft niet voor de praktisering van pedofilie te zijn om kinderen hun seksualiteit te gunnen en volwassenen hun eigen seksuele voorkeur. Dat kinderen via de wet worden beschermd tegen misbruik door volwassenen, is een andere en zeer terechte zaak. Dat volwassenen worden beschermd tegen andersdenkenden die in de meerderheid zijn, is een kwestie van beschaving. Maar we zullen er voor moeten blijven vechten.

 

Daarom is de homo-/lesbische emancipatie niet los te zien van de brede, seksuele liberalisering van de maatschappij. Daarom hebben homo's en pedo's met elkaar te maken. Daarom hebben homo's in hun strijd om te overleven met alle minderheden te maken die bedreigd worden door de allesgelijkmakende kracht van aantallen en middelmatigheid. Daarom heeft homoseksualiteit iets met racisme te maken, met feminisme, met pedofilie, met lichamelijk en geestelijk gehandicapten, met armoedelijders, met drop-outs, met zwervers, met junks...

We zitten als blanke homo's en lesbo's in Nederland nog aan de goede kant. Maar de tijden veranderen en in een nieuw Europa blijft Nederland niet wat het nu is. Zo'n klein berichtje uit Emmer-Compascuum maakt veel zichtbaar. Toch goed misschien dat de Nederlandse Euro als randschrift het "God zij met ons" krijgt. We gaan Hem nog nodig hebben.

 

nieuwste column overzicht