COC  (januari 1997)

over de vernieuwing van het COC

Het vijftigjarig jubileum van het COC zit erop en alom hoor je roepen dat het COC toe is aan een cultuuromslag. Ik roep dat graag mee. Het COC is een landelijke vereniging die door slecht bestuur, lamlendig pr-beleid en politieke luiheid veel geld en goodwill kwijtgeraakt is.

Is dat nou een reden om je lidmaatschap op te zeggen of om maar geen lid te worden? Welnee.

Het landelijk COC is niet meer dan een groepje bestuurders en kantoormensen, die met tevelen in een te duur pand bureaucratie en arrogantie bedrijven, die een onleesbaar blad uitgeven en voorlopig nog niet in de jaren negentig zijn gearriveerd. Het werkelijke COC, dat zijn de afdelingen.

Overal in het land bloeien die als nooit tevoren. COC-leden hebben eerder het gevoel lid te zijn van een afdeling dan van de landelijke organisatie. Ze worden lid om het afdelingsblad te ontvangen, vanwege de activiteiten van de afdeling, en omdat ze hun afdeling herkenbaar tegenkomen in de plaatselijke pers, in het straatbeeld, en in de cultuur van hun regio.

 

Om helder te maken wat er aan het COC zou moeten veranderen eerst het volgende. Leden betalen contributie (naar draagkracht). Dat geld gaat naar de landelijke vereniging en daarmee kunnen maar net het landelijke kantoor en de personeelskosten betaald worden. De afdelingen krijgen eenmalig een bedrag voor ieder nieuw lid en verder moeten ze zelf maar zien waar ze het van doen (subsidies, bar-omzet, entreegelden).

Vooral het landelijk is dus gebaat bij toename van het aantal leden, want voor een afdeling kosten meer leden alleen maar meer geld: portokosten, drukkosten van het afdelingsblad, van folders etc. Maar het zijn wel de afdelingen die de leden moeten werven.

 

Tien aanbevelingen voor een vernieuwd COC

1. Leden moeten in de eerste plaats lid zijn van een afdeling en niet van het landelijk. Een belangrijk deel van hun contributie dient naar de afdeling te gaan die daarvoor het eigenlijke COC-werk doet. Een klein deel mag naar het landelijk bureau.

2. Het landelijk moet zich vooral richten op twee hoofdactiviteiten: politieke beïnvloeding en fondsenwerving.

3. Politieke beïnvloeding bestaat uit landelijk en Europees lobbywerk, waarvoor de politieke lijn door de algemene ledenvergadering is vastgelegd. Om dit goed te kunnen uitvoeren moet het landelijk kantoor in Den Haag gevestigd worden.

4. In de komende jaren zal de terugtredende overheid in toenemende mate minder subsidie gaan verlenen aan het COC. Dat geldt zowel voor de afdelingen als voor het landelijk. Te voorzien valt dat veel afdelingen het binnen nu en vijf jaar geheel zonder subsidie van gemeente of provincie moeten gaan stellen. Daarom krijgt het landelijk als hoofdtaak zoveel mogelijk geld binnen te halen van fondsen, bedrijfsleven en vermogende particulieren, waarvan een groot deel ten goede kan komen aan het werk van de afdelingen.

5. Het landelijk kantoor moet aanzienlijk verkleind worden en veel goedkoper gehuisvest. Een a-locatie is geenszins nodig, drie man (m/v) personeel moet voldoende zijn. Het landelijk moet zich los van de contributies leren bedruipen.

6. Afdelingen moeten autonomer kunnen functioneren dan nu. Ze dienen zelfstandige rechtspersonen te worden teneinde zelf activiteiten te kunnen ondernemen om geld binnen te halen. Ook binnen het COC zal commercieel gedacht moeten gaan worden. Naast de bijdrage van het landelijk en het aandeel van de contributies zal elke afdeling zelf haar geld moeten verdienen.

7. Om de zichtbaarheid van het landelijk COC in de media te verbeteren moet een man of vrouw aangezocht worden met een sterke media-persoonlijkheid. Zolang Henk Krol het beter doet in de media dan de directeur van het COC, is er iets ernstig mis.

8. Het landelijk COC zal moeten gaan beseffen dat niet het landelijk de vereniging is, maar dat de afdelingen de vereniging vormen. Dus: de afdelingen zijn er voor de leden, het landelijk is er voor de afdelingen.

9. Het dure, niet-actuele, uitsluitend op de westelijke randstad gerichte slecht vormgegeven en slecht geschreven afdelingsblad XL moet verdwijnen. De instandhouding en vorming van goede afdelingsbladen moet gestimuleerd en met verenigingsgeld gefinancierd worden. Het landelijk kan maandelijks drie A-4tjes kopij aanbieden aan de afdelingsbladen ter vervanging van XL.

10. Afdelingen moeten gestimuleerd worden meer regionaal samen te werken, en bij voorbeeld gezamenlijk een regionaal afdelingsblad te maken. Arnhem en Nijmegen zijn daar al mee bezig. Zouden Oss en Tiel misschien ook mee moeten doen?

 

Met deze tien veranderingen zou het COC gerust de volgende eeuw in kunnen. Nog belangrijker is het om lid te worden van je afdeling, actief lid bij voorkeur. Een groot deel van de huidige emancipatoire verworvenheden hebben we te danken aan de COC-activisten uit de jaren veertig, vijftig en zestig. Om die verworvenheden in stand te houden hebben we o.a. een sterk COC nodig, met actieve, zichtbare, geldelijk gezonde en vernieuwende afdelingen, en een politiek daadkrachtig, financieel inventief en coördinerend landelijk bureau.

 

nieuwste column overzicht