BERICHTEN UIT NIJMEGEN *  (december 1996)

over het COC

Natuurlijk bestaat het COC nog in 2021. Het COC Nijmegen bestaat dan zelfs precies vijftig jaar. Maar Nijmegen is tegen die tijd Nijmegen niet meer en het landelijk COC is het oude landelijk niet meer. Ik zal het u uitleggen.

 

In 2021 is Nijmegen de kern van wat ook wel de Oostelijke Randstad genoemd wordt. Arnhem, Nijmegen, Elst - ze vormen met nog een aantal omliggende gemeenten éen grote metropool, met veel groen, veel water en voortreffelijke verkeersaansluitingen met het zuiden, het westen, het oosten en het noorden.

Het landelijk COC, eind jaren '90 als organisatie teruggebracht tot een kleine administratieve kern die dienstverlenend is voor de afdelingen, is rond 2015 verhuisd naar wat vroeger Nijmegen heette en heeft nederig gevraagd of er een plaatsje in de herberg was.

Natuurlijk was dat er. Het COC Nijmegen maakte immers al jaren een gestage groei door. Het afdelingsblad PINK was op verzoek van diverse afdelingen regionaal geworden. En het COC Nijmegen (gehuisvest in een groot voormalig cultureel centrum) had de taak om beleidsinitiërend te werken, om de politiek te volgen, te lobbyen, en om inhoudelijke bezinning te stimuleren door middel van thema-avonden en congressen al lang van het landelijk overgenomen.

XL was eigenlijk niet meer dan een uitgebreide agenda geworden, maar dan voor het hele land. Hoewel Nijmegen een groot deel daarvan vulde, werd het in de Oostelijke Randstad (en dus door de aldaar gevestigde XL-redactie) toegejuicht, gestimuleerd en publicitair begeleid als elders in het land interessante manifestaties werden georganiseerd. Dat was wel eens anders geweest.

 

Nijmegen organiseert vanaf 2010 elk jaar een roze zaterdag. Gelukkig hebben we er geen grachten, dus hoeven er ook geen roze rondvaarten te komen. We kunnen ons geld trouwens wel beter besteden: onderwijs en jongeren vormen nog steeds een belangrijk aandachtspunt. Internationale en nationale politiek trouwens ook. Door de sterk toegenomen polarisatie is er meer dan voorheen sprake van veilige en onveilige landen. Binnen het economisch wel eengeworden Europa is besloten tot een grote pluriformiteit als het gaat om leefvormen, maatschappelijke waarden en normen, religieuze identiteiten en culturele ongelijkwaardigheid van volken en bevolkingsgroepen.

Op dat gebied is er veel te doen te voor het COC, dus weg met de praalwagens en de geldverslindende verkleedpartijen: de hand aan de ploeg en het geld voor de zaak. Roze Zaterdagen met inhoud dus, na 2010...

 

Niets dat er niet gefeest wordt overigens. De Oostelijke Randstad staat tegen die tijd al jarenlang bekend om wat vroeger de Kiss Kiss Club was en nu een internationaal vermaard tweemaandelijks feestweekend.

Overigens spreekt men in 2021 in de Oostelijke Randstad nog altijd Nederlands. Het westen is geheel veramerikaniseerd en de voertaal is er een nieuw soort Engels geworden, waarmee authentieke Engelsen steeds meer moeite krijgen.

 


"En De GAY Krant," zult u zeggen, "is die er nog?" Nee. De krant is na een tijdelijke opleving in elektronische vorm geheel verdwenen. Wel is er het Krol-imperium (inmiddels niet meer geleid door de naamgever zelf die definitief in Sitges is gaan wonen), dat een eigen concern met Blije Winkels heeft, een Blije-Filmindustrie, een Blije Omroep, een Blije Uitgeverij, Blije Lease Auto's enz. enz. enz. Jaarlijks gaat een groot deel van de winst rechtstreeks naar de activiteiten van het COC, nou ja, het COC van de Oostelijke Randstad dan.

Het landelijk bureau draait inmiddels op een klein bedragje dat door de Blije Loterij wordt opgebracht. Overigens zit het Blije Imperium nog steeds in de plaats Best, maar de naam Best is in 2016 al vervangen door de naam Krol. (Sommige familieleden van Henk Krol zijn zich inmiddels Best gaan noemen).

 

Wordt het zo? Zo wordt het. In 2021 spreek ik u weer, eindigend met de woorden: "Dit was Cees van der Pluijm vanaf het Voorzitter Beertenplein in de Oostelijke Randstad. Terug naar de studio in Krol."

 

 


*) Deze tekst werd geschreven in opdracht van de redactie van het landelijke COC-blad XL, ten behoeve van het jubileumnummer, maar is volgens de redactie "bij de eindopmaak gesneuveld".

 

nieuwste column overzicht